fredag 21 augusti 2020

Carfree! Carefree? Bikecare.

 Carfree!

ja sedan ungefär en månad tillbaka är jag bilfri då jag mitt i semestern helt enkelt sålde den. En tanke som legat och mognat hos mig ett knappt år och som antagligen hade genomförts även utan en planerad cykeltur över USA. Försäljningen gjordes utan några som helst idealistiska och miljömässiga skäl, det var 100 % ekonomiska orsaker och nu är budgeten inför cykelturen över USA säkrad. Easy as that.

Bilfri parkering...Carefree? 

Faktiskt har känslan av att vara bilfri varit en väldigt befriande känsla från dag 1 och fram till nu. (Jag sitter dessutom inte helt i sjön eftersom Veronika har bil om det verkligen verkligen kniper). Men jag har faktiskt inte saknat att ha bil en endaste gång hittills. Då har jag ändå storhandlat två gånger med cykel och cykelväskor och inte upplevt det som särskilt betungande. 

I förlängningen leder det bilfria livet även till minskade kostnader och ”tandvärk” i form av besiktningar, verkstadsbesök, bensinkostnader, skatter, försäkringar etc. 

Bikecare

När man som bilfri använder sin cykel varje dag till o från jobbet och till olika ärenden etc så kräver det disciplin i form av underhåll av densamma. Det håller inte att skjuta upp det till morgondagen utan här krävs det direkt rengöring efter regniga turer. Regelbundet kolla kedja, kassett, vevlager, styrlager och allt som kan ”ta slut”. Har för övrigt (tvingats) börjat jobba in den rutinen i veckan då det regnat under alla tre cykeldagarna hittills. (Men imorgon får det bli Zwift-race inomhus).

Jahaja men kom igen i mitten av januari, efter en hel höst o när det är kallt o skitväder, då kommer du sakna bilen tänker säkert någon. Nja säger jag, vi får väl se, faktum är att under förra arbetsåret cykelpendlade jag 194 av 220-ish arbetsdagar. De dagar jag inte cyklade var orsaken faktiskt inte vädret. 

Underhåll av cykel...i duschen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar